Rotuesittely   Yhdistys   Jalostus   Kasvattajat   Tulokset   Erikoisnäyttely   Linkit   Etusivu   in English  
» Liity jäseneksi » Johtokunta » Toimikunnat » Historiikki » Kuratassu » Kerhokauppa » Kalenteri
 
 

Historiikki 1990-2000

koonnut: Seidi Linnavuori

Irlanninvesispanieleista ja rodun harrastajien yhdistyksestä vuosilta 1990-2000

KERHON PERUSTAMINEN JA ALKUVUODET

Niin kuin aina, myös oma kerhomme sai alkunsa, kun muutama innokas rotujen harrastajaa päättivät perustaa kerhon ja samalla yhdistää kaksi harvinaista rotua, eli irlanninvesispanielit ja clumberinspanielit saman katon alle. Kerhon perustamiskokous pidettiin 10.9.1990 ja nimeksi tuli C.S. & I.W.S. Club of Finland. Tuona vuonna 7 henkilöä maksoi jäsenmaksun. Ensimmäinen numero lehdestä ilmestyi ennen joulua. Rekrytointikirje kerhon perustamisesta lähetettiin rodun harrastajille, jossa mm. mainostettiin seuraavan vuoden Club Show'ta ja muuta mukavaa yhteistoimintaa sekä kerhon omaa lehteä. Vuoden 1990 johtokuntaa veti puheenjohtajana irlanninvesispanielipuolelta yksi perustajajäsenistä Mika Niskanen. Sihteerinä puolestaan toimi clumppipuolelta Leila Ekroth. Kuluvana vuonna myös syntyi 15 vuoden tauon jälkeen irlanninvesispanielipentue Suomeen Mika Niskasen Starfish's-kenneliin.

Vuosi 1991 oli siis ensimmäinen kokonainen yhdistyksen toimintavuosi ja johtokunta koostui pääasiassa samoista henkilöistä kuin perustamisvuonnakin. Jäsenmäärä kasvoi huimasti, ollen tuona vuonna 30 varsinaista jäsentä ja useita perhe- ja ulkomaalaisjäseniä. Yhdistyksen toiminta oli kokoonsa nähden varsin vireää ja innokasta. Elokuussa 1991 järjestettiin ensimmäinen Club Show, johon tuomariksi oli kutsuttu Iso-Britanniasta Joyce Webb (Shannonlee). Hänen arvosteltavakseen ilmoitettiin peräti 22 vesispanielia (19 paikalla), joista ulkomaisia koiria oli 5 kappaletta. Rotunsa ja näyttelyn paras oli tanskalainen koira INT & DK CH Sieger's Baron of Basset's, om. Connie Hurup Philipsen. Clumberinspanieleita oli ilmoitettu 6 kpl, joista 3 oli saapunut paikalle. Paras clumppi oli SF MVA Million Dollar's Chentleman, om. Leila Ekroth.

Saman vuonna yhdistys teki myös matkan Dortmundin Maailman Voittajanäyttelyyn, josta tuliaisena oli Nuorten MV-arvo sittemmin kaikkien aikojen voitokkaammalle suomalaiselle irlanninvesispanielille Starfish's Tropical Storm (‘Turbo'), om. Hannele Paldan. Tämä koira myös voitti rodun ensimmäisen Best In Show'n kaikkien rotujen näyttelyssä Kotkassa elokuussa 1991. Peräti kahdeksan koiraa kävi taippareissa kuluvana vuonna ja Turun talvinäyttelyssä tehtiin virallisen näyttelyn osallistumisennätys vesispanieleiden osalta, josta oli maininta yhdistyksen lehdessäkin. Nimittäin aikaisempi kolmen koiran ennätys tuplattiin, ollen nyt huimat kuusi koiraa samaan aikaan kehässä! Vuoden Voittajia olivat pentuesisarukset ‘Turbo' ja Starfish's Taste of Shannon, om. Mika Niskanen. Kuratassu-lehteä julkaistiin neljä numeroa. Yhdistyksen vuoden koira-kilpailussa irlanninvesispanieleiden tittelin vei ylivoimaisesti NMV-91, V-91 Starfish's Tropical Storm. Clumppien voitokkain oli SF MVA Million Dollars Chentleman. Ulla Särmäkarin Bevelrock's kennelin ensimmäiset 9 kasvattia näkivät päivänvalon heinäkuussa 1991.

Vuonna 1992 yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Heidi Åhman, yksi yhdistyksen perustajajäsenistä. Sihteerinä jatkoi vielä Leila Ekroth, joka kuitenkin erosi kesken vuoden. Leilan tilalle sihteerin toimiin moneksi vuodeksi astui Ulla Särmäkari. Kuratassu-lehdelle perustettiin päätoimittajan virka, jota alkoi hoitaa Kirsi Koistinen. Toimintasuunnitelmassa oli jälleen mm. Club Show, joka pidettiinkin Kotkassa 31.7.1992. Tuomariksi oli kutsuttu ruotsalainen vesispanielikasvattaja Susanne Narfström-Lindqvist (Aquatikus) ja paikalle oli saapunut 19 kotimaista vesispanielia ja kolme clumppia. Irlanninvesispanieleiden ROP ja koko näyttelyn paras oli nuori narttu Bevelrock's Selia, om. Riitta Piesala ja VSP oli edellisen pentueveli Bevelrock's Synan, om. Nina Kujala. Clumbereiden ROP oli narttu NMV-92 Outline's Creame Caramel, om. T. Jäntti & T. Kankkonen ja VSP SF MVA Million Dollar's Chentleman. Vuoden irlanninvesispanieli oli odotetusti jälleen KANS & FIN MVA Strafish' Tropical Storm (Turbo) ja Vuoden Clumberi 1992 oli Kimblewick Loyalist, om. Leena ja Mari Tylli. Turbo oli myös toiseksi voitokkain lintukoira koko Suomessa ja vuoden meriitteihin kuului mm. Suomen Spanieliliiton päänäyttelyn BIS-voitto. Kaija Markulan Starfish's Try Againista tuli Suomen ensimmäinen ja toistaiseksikin ainoa maamme jälkivalio. Vuoden -92 Voittajatittelin sai Starfish's Tropical Storm. Starfish's kenneliin syntyi toinen vesispanielipentue.

PÄÄTÖS JATKAMISESTA YHDEN RODUN KERHONA

Jäsenmäärä kasvoi vuoden mittaan vesispanieliharrastajien osalta, mutta vuosikokouksessa todettiin virallisesti ensimmäiset merkit kahden rodun kerhon toiminnan rakoilemisesta. Yhdistys koitti värvätä lisää clumberiharrastajia joukkoonsa, mutta tulevaisuus toi ratkaisevan muutoksen kerhon toimintaan, sillä vuoden viimeisessä lehdessä olleessa vuoden 1993 vuosikokouskutsussa oli asialistalla yhdistyksen nimen- ja sääntömuutos.

Vuoden 1993 vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistys jatkaa yhden rodun, eli irlanninvesispanieleiden kerhona ja yhdistyksen nimeksi tuli Irlanninvesispanielit ry. Puheenjohtajaksi valittiin uusi innokas vesispanieliharrastaja Jouni Kivirinne. Jounin visiona oli laajentaa pienen kerhon toimintaa yhteistyössä muiden spanielikerhojen kanssa ja monipuolistaa kerhon toimintaa myös käyttö- ja muulle harrastuspuolelle, kuin pelkästään Club Show'n järjestämiselle. Vuonna 1993 järjestettiinkin ensimmäinen varsinainen toiminnallinen viikonloppu Kotkassa, jossa harjoiteltiin mm. agilityä, tehtiin jälkiä ja taippariharjoituksia. Club Show'ta ei järjestetty lainkaan. Loppuvuonna järjestettiin myös eläinlääkärin luento ja pikkujoulut. Lisäksi pidettiin ylimääräinen kokous, jossa asialistalla oli liittyminen Suomen Spanieliliittoon. Kuluvana vuotena oli liitytty Helsingin Seudun Kennelpiiriin. Kuratassua ilmestyi 2 numeroa sekä vuosikirja. Vesispanieleita Suomessa vuonna 1993 laskettiin olevan 55 kappaletta. Vuoden -93 Voittajatittelin sai uros Bevelrock's Synan, om. Nina Kujala. Kaksi pentuetta syntyi kuluvana vuonna uusille kasvattajille, Helena Rapolle (Ahoheinän) ja Sari Rannalle (Akvavitix), sekä Mika Niskasen Starfish's kenneliin syntyi 1 pentue.

TOIMINTAA MEJÄ-KURSSISTA CLUB SHOW'HUN

Vuosi 1994 oli toiminnaltaan monipuolisin. Järjestettiin Match Show, luentotilaisuus, Mejä-kurssiviikonloppu Jan-Gunnar Rönnbladin ja Anna-Liisa Katajan vetämänä, sekä vuoden huipennuksena Club Show virallisen näyttelyn yhteydessä. Clun Show järjestettiin Turussa marraskuussa ryhmänäyttelyn yhteydessä ja osallistumismäärässä tehtin uusi kirkas ennätys, sillä Nick Watersille (Zanfi) oli ilmoitettu peräti 33 koiraa, sekä kasvattaja- ja jälkeläisluokka, jotka kaikki olivat kotimaastamme. Näyttelypäivänä oli valitettavasti poisjääntejä, mutta lopullinen koiramäärä oli kuitenkin kunnioitettavat 27 koiraa. Rotunsa paras oli nuori VDH-EUJSG-94, NMV-94 Starfish's Rain Song, om. Kaija Markula ja VSP Ulla Särmäkarin oma kasvatti SF MVA Bevelrock's Shamrock. Vuoden -94 Voittajatittelin sai Starfish's Tropical Storm. Vuoden 1994 ainoa pentue syntyi Ulla Särmakarin Bevelrock's -kenneliin.

Johtokunta toimi edelleen samojen henkilöiden vetäminä. Kuluvana vuonna oli liitytty Suomen Spanieliliittoon ja yhdistyksen tiedottaminen siirtyi liiton omaan lehteen, Spanieliin, joka ilmestyi 5 kertaa vuodessa.

HILJAISET VUODET

Vuodet 1995-1996 olivat hiljaiseloa yhdistyksen toiminnassa. Edelliset kaksi huimaa toimintavuota verottivat pienen puuhajoukon, johtokunnan toimintatarmoa. Lisäksi jo vuonna 1994 yhdistyksestä erosi monia jäseniä Spanieliliittoon liittymisen takia. Moni jäsenhän oli myös jonkun alueellisen spanielikerhon jäsen ja sai jo Spanieli-lehden, joten kahteen kerhoon kuuluminen saman lehden puolesta koettiin turhana. Vuonna 1995 oli tarkoitus järjestää toiminnallinen viikonloppu, mutta osallistujamäärä oli liian alhainen. Seuraavana vuonna päätettiin ensin kokoontua Spanieliliiton kesäpäivien yhteydessä, mutta vuorostaan niitä ei enää järjestetty. Vuonna 1996 puheenjohtajan pallille valittiin yhdistyksen varapuheenjohtajan virkaa aiemmin pitänyt Seidi Linnavuori. Sihteerinä jatkoi edelleen Ulla Särmäkari ja rahastonhoitajana Anu Ängeslevä. Syksyllä kokoonnuttiin syyspäiville Sierlaan Nummelle, jossa syyskokouksen lisäksi pidettiin ensimmäinen rotukohtainen neuvottelu ja sen äänestyksen tuloksena muotoiltiin jalostuksen toimintaohje. Lisäksi ohjelmassa oli jälkien tekemistä ja vapaata yhdessäoloa. Tiedotus hoidettiin Spanielin lisäksi jäsenkirjeillä, joita v. 1995 lähetettiin 3 ja v. 1996 2 kappaletta. Syyskokouksessa vuonna 1996 päätettiin seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaan kirjata Club Show'n järjestäminen ja tuomariksi päätettiin kutsua hollantilainen Ank ter Kuile (Killymuck). Vuoden -95 Voittajatittelin sai FIN MVA, V-93 Bevelrock's Synan. Seuraavana vuonna titteli meni nartulle FIN & KANS & POHJ MVA Starfish's Always Wet, om. Sari Vottonen.

TOIMINTAA JA UUSIA KOIRIA

Vuosi 1997 olikin jälleen tarmokkaampi. Jäsenkirjeitä postitettiin 4 kappaletta ja toimintana oli Helsingissä helteisessä säässä järjestetty Club Show. Ank ter Kuilelle oli ilmoitettu ilahduttavasti 27 vesispanielia, joista suurin osa oli jo kotimaisen koirakannan ikärakenteesta johtuen veteraani- tai lähes veteraani-ikäisiä koiria. Näyttelyn kaunein oli uros FIN MVA Starfish's Rocket Man, om. Unto Sormunen ja VSP oli ESTV-93 Bevelrock's Slany, om. Seidi Linnavuori. Tässä näyttelyssä palkittiin myös vuosien tauon jälkeen BIS-pentu, joka oli Karoliina Järviahon Pohjois-Irlannista tuoma Drumroosca Glenaan. Vuodesta 1997 tulikin pentueiden osalta historiallinen, sillä tuona vuonna syntyi neljä irlanninvesispanielipentuetta. Helena ja Seppo Sivenille syntyivät ensimmäiset Oleaginous-pennut toukokuussa ja Mika Niskaselle hänen neljäs vesispanielipentueensa heinäkuussa. Ulla Särmäkarin kolmas Bevelrock's-pentue syntyi syyskuussa ja vuoden viimeinen, joskin kasvattajan ensimmäinen pentue syntyi Seidi Linnavuoren Catanka-kennelnimelle uudenvuoden aatonaattona.

Vuoden 1997 syyskokous ei tuonut seuraavan vuoden johtokuntaan muutoksia ja vuodelle 1998 suunniteltiin toimintaa Maailman Voittaja-näyttelyn yhteyteen. Lisäksi lähestyttiin uusia vesispanielinomistajia, jotta jäsenmäärää saataisiin nostettua. Yhdistys oli ensimmäisten suomalaisten koirayhdistysten joukossa julkaisemassa omat Internet-sivunsa, jotka sittemmin siirtyivät yhdistyksen jäsenen Riitta Piesalan hoidettaviksi. Vuoden -97 Voittaja oli uros KANS & FIN MVA Starfish's Rain Song, om. Kaija Markula.

MAAILMANNÄYTTELY JA CLUB SHOW VUONNA 1998

Yhdistys lähestyi ulkomaisia irlanninvesispanieli-ihmisiä kertomalla tulevasta Helsingissä järjestettävästä Maailmanvoittaja-näyttelystä ja sen yhteydessä järjestettävästä omasta Club Show'sta. Tuomariksi Club Show'hun olimme saaneet USA:sta Marion Hopkinsin (Mallyree). Sekä MV-näyttely, että seuraavana päivänä järjestetty Club Show vetivät 29 ilmoittautumista. Ulkomaisia koiria oli ilahduttavasti tullut Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista. Lisäksi katsomon puolella oli vieraita Kanadasta ja Iso-Britanniasta. Juniorimaailmanvoittajatittelin Helsingistä kesäkuussa 1998 saivat pentuesisarukset Starfish's Four Runner, om. Susan Sjögren, Ruotsi ja Starfish's Fallen Angel, om. Mika Niskanen. ROP- ja VSP-sijoitukset menivät myös edellisille ja Cacibien myötä Maailmanvoittajatittelit menivät urokselle Aquatikus Lonely Canadian Tinker ja nartulle Starfish's a Kind of Magic. Club Show'ssa nähtiin ensimmäistä kertaa 7 pentua samassa näyttelyssä. BIS-pentu oli Seidi Linnavuoren oma kasvatti pikkupentuluokasta Catanka Waltzing Matilda ja VSP oli edellisen pentueveli C. Winnie the Pooh, om. Susanna Harjula ja Seidi Linnavuori. Varsinaisen näyttelyn parhaiksi valittiin edellisen päivän tuoreet MV-koirat, eli BIS oli narttu FIN MVA, PMV-97 Starfish's a Kind of Magic, om. Sari Seljänperä ja Janne Ylätalo ja vastakkaisen sukupuolen paras Aquatikus Lonely Canadian Tinker, om. Susanne Narfström, Hans Rosenberg & Chatie Henriksson, Ruotsi. Sari Rannalle syntyi toinen Akvavitix-pentue kesäkuussa 1998.

Alkuvuodesta yhdistystä oli lähestytty kirjeellä koskien kaikkien irlantilaisten rotujen yhteistä näyttelyä. Toimikuntaan lähdettiin mukaan ja ensimmäinen yhteinen koitos päätettiin pitää kesäkuussa 1999. Vuonna 1998 jalostustoimikunta ja sen myötä myös jalostuksen toimintaohje uusittiin.

Vuoden -98 Voittajiksi valittiin uros KANS & FIN MVA Starfish's Rocket Man, om. Unto Sormunen ja narttu KANS & FIN MVA, MV-98, PMV-97 Starfish's a Kind of Magic, om. Sari Seljänperä ja Janne Ylätalo.

KOHTI VUOSITUHANNEN VAIHDETTA

Vuonna 1999 järjestettiin Match Show ja Club Show. Yhtään pentuetta ei syntynyt, eikä tuonteja ollut. Johtokunta pysyi pääosin samana, mutta Ulla Särmäkari luovutti pitkäaikaisen sihteerin vakanssinsa Maritta Ollikalle. Club Show järjestettiin osana Irish Breeds Show'ta, joka pidettiin Tuusulan Krapissa helteisenä kesäkuun viikonloppuna. Irlanninvesispanieleita arvostelemaan oli kutsuttu norjalainen Frank Bjerklund (Inu-Goya) ja koiria oli ilmoitettu 18 kappaletta, joista 15 oli paikalla. ROP ja BIS4 oli KANS & FIN MVA, V-97 Starfish's Rain Song, om. Kaija Markula ja VSP multivalio & -voittaja Starfish's a Kind of Magic. Koko näyttelyn BIS oli ruotsalainen irlanninsetteri Red Tail's Indy.

Vuonna 1999 päätettiin puheenjohtajan aloitteesta alkaa julkaista uudelleen yhdistyksen omaa Kuratassu-lehteä. Lehden koko ja ulkoasu uusiutuivat vanhasta poiketen täysin. Kuratassua julkaistiin 3 numeroa ja palaute on ollut erittäin myönteistä. Päätoimittajana toimii Seidi Linnavuori ja vakituisena avustajana toimii Riitta Piesala. Oman lehden avulla toivotaan saavan takaisin jo menetettyjä jäseniä ja toiminta hiljaisempien vuosien jälkeen on vireämpää, joten tiedotettavaakin on paljon enemmän. Internet on lähentänyt välimatkoja eri vesispanieliyhdistysten ja ihmisten kesken ja esim. ulkomaiset näyttelytulokset saadaan tiedoksi melkein reaaliajassa.

Syyskokous 1999 pidettiin Messukeskuksessa Voittajanäyttelyn yhteydessä ja puheenjohtajaksi valittiin edelleen Seidi Linnavuori. Muu johtokunta uudella vuosituhannella koostuu sekä ‘vanhoista parroista', kuin myös uusistakin henkilöistä. Varsinaisten jäsenten määrä vuoden lopussa oli 30 henkilöä. Vuoden -99 Voittajat olivat pentuesisarukset SV-99 Catanka Waltzing Matilda (ROP) ja C. Winnie the Pooh (VSP).

ENSIMMÄISET 10-VUOTTA KOHTA TAKANA

Uuden vuosituhannen ensimmäiselle vuodelle on toimintasuunnitelmassa kirjattu taas edellisvuotta enemmän puuhasteltavaa. Alkuvuosi aloitetaan Match Show'lla ja toiminnallisella viikonlopulla taippariharjoitusten merkeissä. Elokuussa pidetään Club Show muiden irlantilaisten rotujen kanssa Helsingin Tuomarinkartanossa. Kuratassua julkaistaan jälleen kolme numeroa ja lisäksi jäsenistölle tulee Spanieliliiton Spanieli-lehti.

Club Show'n aikaan vuonna 2000 on tullut kuluneeksi kuukautta vaille 10 vuotta yhdistyksen perustamisesta. Tätä juhlistettiin näyttelyn yhteydessä järjestetyllä vastaanotolla.

 

 
© Irlanninvesispanielit ry