Rotuesittely   Yhdistys   Jalostus   Kasvattajat   Tulokset   Erikoisnäyttely   Linkit   Etusivu   in English  
» Rotumääritelmä » Historia » IVS Suomessa » Terveys » Luonne » Harrastukset » Turkinhoito » Rotumääritelmän tulkintaa » Sanottua
 
 

IVS Suomessa

Seidi Linnavuori 3/2000

Suomeen, jos historiankirjoitukseen voi luottaa, ovat ensimmäiset vesispanielit tulleet 1800-luvun lopussa metsästyskäyttöön. Varsinaisesti rodun esiinmarssi koko Skandinaviassa tapahtui 1960-luvun lopussa, kun Ritva Vesa-Patokorpi toi Iso-Britanniasta vuonna 1969 Suomeen uroksen SF MVA, V-70-72 Culann Bran , joka polveutui täysin irlantilaisista Annagh-koirista. Koiran vanhemmat oli tuotu Iso-Britannian irlanninvesispanieliyhdistyksen toimesta maahan Irlannista nimekkään Annagh-kennelin omistajan, Florence M. Barringtonin kuoltua 1968, jotta arvokkaat verilinjat säilytettäisiin. Voidaankin sanoa, että kaikki Iso-Britannian vesispanielit ja suuri osa kaikista maailman voitokkaimmista vesispanieleista tänäpäivänäkin polveutuu ainakin osin Annagh-koirista, joista ensimmäiset muuten virallisesti rekisteröitiin Irlannissa 1918. Culann Branin isä oli Valentine of Annagh ja emä Belinda of Annagh ja koirasta tuli Suomessa Skandinavian ensimmäinen rodun muotovalio.

Kaksi vuotta myöhemmin Culann Branille saapui Iso-Britanniasta morsian, Clonhugh Juno . Narttu polveutui isän puolelta täysin Annagh-koirista ja emänä oli englantilainen narttu Ch Tara of Tarbay, jonka emä Lilac of Tarbay taas polveutui Annagh-koirista. Clonhugh Junon oli kasvattanut Picia Harvey-Kelly ja nartun omisti Ritva Vesa-Patokorpi. Vuonna 1975 syntyi näiden kahden tuontikoiran yhdistelmästä Suomen ensimmäinen irlanninvesispanielipentue, jossa oli 4 urosta ja 2 narttua. Tästä Muorinmoision O-pentueesta käytettiin myöhemmin jalostukseen urosta Muorinmoision Ohoi, jonka omisti Tuula Apajalahti Upinniemestä, sillä Frank Bjerklund ja Terje Johnsen (Inu-Goya) Norjasta astuttivat sillä yhden nartuistaan.

Vuodelta 1971 löytyy toinenkin tuonti, Anne Mc Dermottin Iso-Britanniassa kasvattama uros Kitebrook Adam , joka kuten aikaisemmatkin tuonnit polveutui puoliksi Annagh-koirista. Isänä oli Exile of Annagh ja emänä Ch Waterrail Dawn, jonka kerrotaan olleen todellinen sekä käyttö-, että näyttökoira ja jonka isä oli todella edelleenkin nimekäs periyttäjä Sh Ch Jakes of Tarbay. Adamin omisti Erkki Junnikkala Vantaalta.

Vuodelta 1974 löytyy tieto Tuula Huttusen niin ikään Iso-Britanniasta tuomasta nartusta Gormac Jinnylyn . Jinnylynin isä oli Donnyshannon of Ware, joka taas puolestaan polveutui Suomeen tuodun Kitebrook Adamin pentueveljestä K. Aran ja Brittas-koirista, jotka ovat suoraan jatkoa Annagh-koirille. Emänä oli tuntemattomampi Coombelane Linden, jolla kuitenkin isälinjassa löytyy tunnetut Tarbay-koirat.

Seuraavaa tuontia saatiinkin odotella seuraavalle vuosikymmenelle ja pentuetta vielä sitä seuraavalle. Rodun todellinen Suomeen juurtuminen ja jalostustyö alkoivatkin vasta 80-90-luvulla. Vuonna 1982 Kirsti Somerola toi Ruotsista Susanne Narfström-Lindqvistin kasvattaman uroksen SF MVA, V-83 Aquatikus Irish Chap . Kippari polveutui erittäin menestyksekkäästä uroksesta N MVA Coffee's Cafe Royal, joka oli taasen tulos Marie Engströmin ensimmäisestä IVS-pentueesta. Cafe Royalin emähän oli kaikkien aikojen menestyksekkäimmän USA:ssa vaikuttaneen vesispanielin AM & CAN & Bermuda CH Oaktree's Irishtocratin (mm. yli 50 Best In Show-voittoa) pentuesisko AM & CAN & NORW CH Oaktrees Irish Coffee, jonka Marie oli saanut aikuisikäisenä koiran kasvattajalta Anne Snellingiltä. Kipparin emä taasen oli Nick Watersin kasvatti Zanfi Suellen, jonka Susanne oli itse tuonut Iso-Britanniasta. Kipparista löytyy Kennelliiton rekisteristä tarkempia näyttelytietojakin ja koira osallistui myös toko- ja jälkikokeisiin. Kippari oli muotovalio Suomessa ja sillä on myös Voittaja-1983 arvo.

Vuonna 1986 Rune Fagerström ja Jaana Simula (O'Morion) toivat Iso-Britanniasta nartun SF MVA Ernwood Sheelin , josta sittemmin tuli myös valio ja joka polveutui erittäin menestyksekkäästä uroksesta Sh Ch Fynder Derufin ja nartusta Ernwood Bridget jolta taas takanaan löytyi mm. Fynder ja Brittas-koiria. Derufinin (kasv. Pepi Barrington-Manuel) meriiteistä löytyy mm. Iso-Britannian yhdistyksen erikoisnäyttelyn BIS-saavutukset vuosilta 1987 ja 1988 ja yksi uroksen kuuluisimmista jälkeläisistä oli Sh Ch Fynder Erinbru. Rune ja Jaana toivat myös toisen koiran Suomeen, Eddie Lennonin kasvattaman nartun Aoife of Lisnabroque Irlannista.

Vuonna 1987 Mika Niskanen (Starfish's) toi maahan Iso-Britanniasta ensimmäisen vesispanielinsa ja tämä narttu oli SF MVA, EUV-91 Shannonlee Teasel (Shannonlee Sea Heath - Cuboglach Painted Lady), jonka oli kasvattanut Joyce Webb. Tiisuli sai kunnian olla emänä irlanninvesispanielipentueessa, joka syntyi Suomeen 15 vuoden tauon jälkeen Starfish's-kenneliin vuonna 1990. Pentujen isänä oli tanskalainen KANS & DK & FIN MVA Sieger's Baron of Basset's , jonka isä taas oli aikaisemminkin jo mainittu Coffee's Cafe Royal. Sieger's (Jessie Borregaard-Madsen ja Kaj Madsen) kennelnimi on enemmänkin tunnettu erittäin menestyksekkäistä englanninspringerspanieleistaan, mutta kennelistä on myös ollut kiinnostusta tähän harvinaisempaankin spanielirotuun.

Tiisulin pentueestä rekisteröitiin 5 urosta ja 5 narttua, mutta valitettavasti vain 6 pennuista jäi henkiin. Tämä pentue oli varsinainen jackpot Mikalle, sillä ehdottomasti menestyksekkäin ja myös maamme rajojen ulkopuolella mainetta ja nimeä niittänyt irlanninvesispanieli oli juuri tästä pentueesta ja se oli KANS & FIN & DK MVA, V-91-92-94 Starfish's Tropical Storm (Om. Hannele Paldan, Siltakylä). ‘Turbo' kilpaili menestyksekkäästi aina vuoden lintukoira ja vuoden koira-mittelöissä kärkisijoilla ja tälläkin hetkellä koira on ainoa rotumme kaikkien rotujen näyttelyn Best In Show'n voittaja Suomessa. Tästä pentueesta tuli lisäksi kaksi muuta muotovaliota ja Suomen ainokainen jälkivaliomme, sekä kolmen sertin voittajia ja ryhmäsijoittujia.

Muita 1980-luvulla tuotuja koiria olivat mm. Panu Raivion Iso-Britanniasta tuomat urokset SF MVA, V-88 Goldenacre Russet (kasv. Jennie Thomas) ja SF MVA, V-90 Riku Boy Wonder . Russetin isä oli erittäin kuuluisa koira GB SH CH Zanfi Beaver ja Riku polveutuu myös menestyneitä brittikoirista. Näitä molempia koiria on myös käytetty meillä jalostukseen.

Ulla Särmäkari (Bevelrock's) toi vuonna 1987 Ruotsista Marie Engströmiltä nartun SF MVA, V-89 Coffee's Elizabeth Bowen . ‘Pupen' emälinja on täysin Coffee's-koiria ulottuen aina kasvattajansa Marie Engströmin kantanarttuun asti. Isänä Pupella on Marien aikuisiässä Pohjois-Irlannista tuoma temperamentiltaankin varsin legendaariseksi tullut uros Old Triangle (kasv. Edwin Donnelly), jota oli myös käytetty jalostukseen Englannissa. Suomen historian kolmas irlanninvesispanielipentue näki päivänvalon, kun Ulla Särmäkarin Bevelrock's kennelin ensimmäiset 9 kasvattia syntyivät heinäkuussa 1991. Isänä yhdistelmässä oli Panu Raivion Englannintuonti Riku Boy Wonder ja emänä Puppe. Tässä S-pentueessa on 3 valiota ja lisäksi kolmen sertin voittajia ja ryhmäsijoittujia.

Muita tuonteja 80-90 -luvun taitteen aikoihin olivat mm. uros SF MVA Cinnabrae Mooncoin Iso-Britanniasta (GB SH CH Hudson Chill at Doonbeg - Fynder Kinawley) om. Jouni Kivirinne ja Kirsi Koistinen, FIN MVA EUJV-91 Whistlestop Finn O'Malleigh USA:sta (AM CH Jaybren's Conchobhar Killian CD - AM CH Whistlestop Lass O'Malleigh) om. Karoliina Järviaho, Grennalldy Excalibur Iso-Britaniasta (GB SH CH Doonbeg Dilemma - Grennalldy Ain't Misbehavin'), om. Ilkka Kärkkäinen, Broc of Currabell Irlannista (IR CH Fynder Rustum - Fynder Bryony), om. Anu Ängeslevä, Killountain Katie Iso-Britanniasta ja pentuesiskokset Mari ja Otto of Lisnabroque Eddie Lennonilta Irlannista. Ylläolevista Mooncoinia on meillä käytetty jalostukseen.

Vuonna 1992 Starfish's kenneliin syntyi toinen vesispanielipentue. Mika Niskanen lainasi Suomeen urosta AM & MEX & PRICA CH Co'Rs Galway Bay O'Blu Max JH , josta vierailunsa aikana tuli myös Suomen ja Kansainvälinen muotovalio ja joka on osoittautunut erinomaiseksi periyttäjäksi myös kotimaassaan USA:ssa. Emänä pennuilla oli Mikan kantanarttu Shannonlee Teasel. Pentuja oli vain kolme, mutta pentueen molemmat nartut ovat saavuttaneet mm. kansainvälisen valion arvot.

Kaksi pentuetta syntyi vuonna 1993 uusille kasvattajille. Ahoheinän-pentujen, kasvattaja Helena Rapo, isänä oli Goldenacre Russet ja emänä oli ensimmäisestä Starfish's pentueesta syntynyt narttu S. Teeny Irish Girl . Tästä pentueesta urokselta Ahoheinän Superhessu löytyy ainakin toistaiseksi maamme ainoa spanieleiden metsästyskokeessa saavutettu koetulos. Sari Rannan Akvavitix-kennelnimelle syntyi 7 pentua. Yhdistelmän isänä oli jo aikaisemmin mainittu tuontiuros Cinnabrae Mooncoin ja emänä oli ensimmäisestä Bevelrock's pentueesta B. Sibby . Lisäksi Mika Niskasen Starfish's kennelnimelle syntyi vuonna 1993 pentue, jossa isänä oli Mikan USA:sta tuoma ja yhdessä Elina Mäkisen kanssa omistama uros FIN MVA, NMV-92 Mallyree Lord of the Wind (AM CH Mallyree Quinness Stout - AM CH Mallyree Ciar A'Mhara), kasv. Marion Hopkins ja emänä Mikan oma kasvatti FIN MVA, V-91 S. Taste of Shannon , jonka Mika oli jättänyt itselleen ensimmäisestä pentueestaan. Tästä kahdeksan pennun R-pentueesta on tullut peräti 5 valiota ja ryhmäsijoittujia.

Vuoden 1994 ainoa pentue syntyi Ulla Särmäkarille yhdistelmästä Goldenacre Russet ja KANS & SF & EST MVA Bevelrock's Shamrock , jossa tosin oli vain 2 pentua.

Muutamia tuontikoiria saapui jälleen maahamme 90-luvun puolivälissä. Susan Sjögrenin kasvatit Ruotsista Bayrakki's Belle (om. Helena ja Seppo Siven) ja B. Begin (om. Maria Huhtamäki) (Inu Goya Cill Chainning - Coffee's Such an Aquatikus) saapuivat 1994 Ruotsista ja vuotta aikaisemmin samalta kasvattajalta oli saapunut B. Asta . Niin ikään vuonna 1994 Emer Mooneyltä Irlannista saapui uros Geesala of Currabell (Giorria of Currabell - IR SH CH Fynder Imni). Vuonna 1993 saapui narttu Peribanu Donais , jonka isänä on suomalainen koira KANS & FIN & EST MVA Starfish's Time After Time (om. Heidi Åhman). Seuraavia tuonteja odotettiinkin saapuvaksi vuonna 1996, joita olivat uros FIN MVA Darby's Decoy Pohjois-Irlannista (Fynder Watermark - Eddinderry Diviner) om. Helena ja Seppo Siven, Woodholme Carolina (GB SH CH Hudson Chill at Doonbeg - Doonbeg Robyn) om. Maritta Ollikka, sekä Zanfi-kennelistä narttu FIN MVA Z. the Road Song (GB SH CH Hudson Chill at Doonbeg - GB CH Zanfi Sabra) om. Sari Ranta ja Seidi Linnavuori. Seuraavana vuonna saapui toinen Zanfi-koira samoille omistajille, nyt uros Z. Tom Tug (Mweenish Muldoon - Zanfi Backwater) sekä Pohjois-Irlannista narttu Drumroosca Glenaan (Fynder Roppling Rockpool - Fynder Galeforce) om. Karoliina Järviaho.

Pentuja ei ollut syntynyt vuosina 1995-1996 lainkaan ja vuodesta 1997 tulikin historiallinen, sillä tuona vuonna syntyi neljä irlanninvesispanielipentuetta. Helena ja Seppo Sivenille syntyivät ensimmäiset Oleaginous-pennut yhdistelmästä Riku Boy Wonder ja Bayrakki's Belle. Mika Niskasen neljäs vesispanielipentue syntyi yhdistelmästä, jossa ensi kertaa molempina osapuolina olivat hänen omat kasvattinsa. Isänä KANS & FIN MVA, V-97, NMV-94 S. Rain Song om. Kaija Markula ja emänä KANS & FIN MVA, MV-98, V-98, PMV-97 S. a Kind of Magic , om. Sari Seljänperä ja Janne Ylätalo. Pentuja tässä pentueessa oli huimat 12, joista kaksi vietiin USA:han. Tätä kirjoitettaessa tästä pentueesta on tullut kaksi kotimaista ja kaksi USA:n muotovaliota. Ulla Särmäkarin kolmas Bevelrock's-pentue syntyi syyskuussa. Isänä oli nuori Zanfi Tom Tug ja emänä Ullan oma kasvatti B. Shamrock. Vuoden viimeinen, joskin kasvattajan ensimmäinen pentue syntyi Seidi Linnavuoren Catanka-kennelnimelle uudenvuoden aatonaattona yhdistelmästä MV-98 Aquatikus Lonely Canadian Tinker , kasv.& om. Susanne Narfström, Ruotsi ja ESTV-93 Bevelrock's Slany . Pennuista toinen on saavuttanut tätä kirjoitettaessa muotovalion arvon.

Sari Rannalle syntyi toinen Akvavitix-pentue kesäkuussa 1998. Isänä yhdeksälle pennulle oli USA:sta ‘välilaskun' Suomeen tehnyt AM CH Co'Rs Wingset Woody O'Blu Max ja emänä nuori narttu Iso-Britannian tuonti Zanfi the Road Song, jolta löytyy suvusta narttulinjasta kolme sukupolvea Zanfi-valioita ja isälinjasta kuuluisa uros AM CH Mallyree Triple Expectation. Yhdistelmästä vietiin kaksi koiraa Tanskaan ja yksi Ruotsiin.

Vuosi 1999 oli taas laiha ja yhtään irlanninvesispanielia ei tuotu eikä pentuja syntynyt. Uusi vuosituhat varmasti tuo tullessaan uusia yhdistelmiä ja poikii tuontisuunnitelmia. Kotimainen kantamme on hitaasti kasvanut ja viimeisimmistä pentueista löytynee myös kotimaista jalostuspohjaa tulevaisuudelle.


Lähteet:
Suomen Kennelliitto tilastot 1969 - 1999
A Bundle of Rags in a Cyclone - Nick Waters 1982 ja 1998
Spanieli 1B/1991 rotuesittely - Jaana Simula ja Rune Fagerström
Irish Water Spaniel Association Yearbook 1989, 1991, 1993

Tietoa Suomen irlanninvesispanieleista löytyy nyt myös Suomen Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmästä. Mukana on kaikki se materiaali, joka on ollut 8.6.2005 tallennettuna Kennelliiton koirarekisteriin - kaikki rodut ja kaikki tulokset. Koe-, näyttely- ja terveystietotuloksia on koirarekisterissä vuodesta 1988 alkaen. Lisäksi tietokannasta löytyvät valiot, kasvattajat ja pentueet sekä tulos-, terveys- ja jalostustilastoja.

 
© Irlanninvesispanielit ry