Rotuesittely   Yhdistys   Jalostus   Kasvattajat   Tulokset   Erikoisnäyttely   Linkit   Etusivu   in English  
» Rotumääritelmä » Historia » IVS Suomessa » Terveys » Luonne » Harrastukset » Turkinhoito » Rotumääritelmän tulkintaa » Sanottua
 
 

Luonne


© Saana Lehtinen

Irlanninvesispanielin sanotaan olevan koiramaailman klovni. Parhaimmillaan koira onkin iloinen ja ulospäinsuuntautunut, ja rakastaa esiintymistä ja huomion keskipisteenä olemista. Rotu ei kuitenkaan ole spanieli-nimestään huolimatta tyypillinen spanieli luonteensakaan puolesta, vaan vesispanieli on enemmän 'oman perheen koira' ja se on erittäin valpas ja tarkkaileva ympäristössään tapahtuvien asioiden suhteen. Tämä mainitaan myös rotumääritelmässä. Useimmiten uuteen tilanteeseen joutuva irlanninvesispanieli ei muitta mutkitta ole heti sinut, vaan on tilanteen herrana vasta kun siltä itsestään niin tuntuu.

Pentu- ja nuoruusaikana koira on toisaalta erittäin vastaanottavainen, mutta myös haavoittuvainen uusille kokemuksille ja niiden aiheuttamille tuntemuksille. Koira ottaa asiat vakavasti, joten sitä ei saa huijata. Lisäksi koiralla on norsun muisti, joten varsinkin negatiiviset kokemukset nuorella iällä voivat seurata mukana läpi elämän.

© Kati Laine © Katri Hakanen

Irlanninvesispanieli tarvitsee järjestelmällistä sosialisoitumiskoulutusta ensimmäisenä ikävuotenaan. Kasvattajien neuvona onkin, että ota koirasi mukaan minne itse sitten menetkin, jotta se saa uusia erilaisia kokemuksia päivän arkitilanteiden ohessa. Lenkeillä pyydä, että vieraat ihmiset koskevat koiraasi ja katsovat esim. hampaita. Irlanninvesispanieli yleensä lenkeillä huomioi vain toiset koirat ja on täysin välinpitämätön tai vetäytyvä niiden ihmisiä kohtaan, joten tätä täytyy ihan harjoittamalla harjoittaa. Muuten nuori koira on villi ja täynnä energiaa. Yleistäen sanottuna irlanninvesispanieli soveltuu erittäin hyvin lapsiperheeseen, sillä koiran huumorintaju ja vieterin pituus kestää täysillä mukana pientenkin lasten leikeissä. Lasten ulkoilutettavaksi rodusta ei kuitenkaan kokonsa ja voimiensa takia ole, vaan ulkoilutukset ovat aikuisten vastuulla.

Irlanninvesispanieli on äärimmäisen nopea oppimaan asioita ja on myös omatoiminen aktiviteettinsa täyttämisen suhteen. Pentu- ja junioriaikana tosin voi tuntua, että mikään ei mene perille ja koira toimii vain kun sitä itseään huvittaa tai se haluaa vain leikkiä muiden koirien kanssa koulutusryhmässä koulutehtävien suorittamisen sijaan. Kaikenlainen koulutus alkaakin yleensä kantaa hedelmää vasta lähestyttäessä kahta ikävuotta, sillä pahimman nuoruusajan ylenpalttisen innokkuuden ja höseltämisen jälkeen koira malttaa jo kuunnellakin, mitä siltä pyydetään esim. tottelevaisuus- tai metsästys-/noutoharjoituksissa. Tässä vaiheessa myös koiran itsetunto on tarpeeksi pönkittynyt ja se tietää "paikkansa maailmassa". Toki koiralle pitää opettaa alkeellisin perus- ja tapakoulutus ihan pennusta alkaen. Irlanninvesispanieli on siis erittäin nopea ja helppo oppimaan ja se rakastaa tehdä asioita! Ihan mitä vain, kunhan touhutaan.

© Sari Seljänperä © Sari Seljänperä

Perinteisen metsästyskäytön lisäksi irlanninvesispanielilla on erinomaisen hajuaistin omaavana lahjoja metsästyskoirien jälkikokeisiin (mejä). Jäljelläkin tosin koirasta voi saada parhaat ominaisuudet esiin vasta keski-iällä, kun se ymmärtää, että maltti on valttia. Tottelevaisuuskokeissakin (toko) rotua nähdään, joskin klovnin ominaisuus voi näissä tilanteissa lyödä vaihteensa päälle ja koira voi pistää homman leikiksi - erittäin tyypillistä tälle rodulle. Agilityyn rotu sopii erittäin hyvin, sillä koira rakastaa hyppimistä ja vauhtia. Jokunen yksilö maassamme on myös käynyt kokeilemassa vesipelastusta (vepe).. Raunioillakin on koiria käynyt harrastusmielessä. Koiran opettaminen perustuu oikean suorituksen kiittämiseen, ei väärän jyrkkään rankaisuun. Muista pitää aina huumoria mukana, sillä irlanninvesispanielilla sitä näissä tilanteissa riittää.

Näyttelyissä rotua tapaa sen harvinaisuuden takia yleensä vain muutamien koiran verran. Mikäli näyttelykärpänen on purrut, tietää se yleensä hieman lisätyötä turkinhoidon kannalta normaalin turkinhoitorutiinin lisäksi. Ensimmäiset näyttelyt voivat olla koiralle varsin järisyttävä kokemus, joten näitä tilanteita kannattaa harjoitella etukäteen esim. käymällä koulutuksissa ja match show'ssa. Irlanninvesispanielilta vaaditaan kolmen näyttelysertifikaatin lisäksi tulos rodunomaisesta käyttökokeesta, joka on joko spanieleiden taipumuskokeen läpäisy tai vaihtoehtoisesti hyväksytty tulos varsinaisesta metsästyskokeesta.

Irlanninvesispanieli vaatii aikuisena reiluja lenkkejä ja vaikka se tykkääkin paljon myös kaupunkikävelyistä, tulisi sen säännöllisesti päästä juoksemaan myös vapaana luonnossa. Koiralle pitäisi tarjota muitakin tapoja päästä remmittä olemaan kuin vaan koirapuistossa muiden kanssa pelehtiminen. Irlanninvesispanielilla on edelleen tallella voimakkaat käyttöominaisuudet verrattuna moniin muihin metsästyskoirarotuihin. Mikään ei kuitenkaan ole mukavampaa koiranomistajana katsoa, kun nähdä oman koiransa aivan 'nenänsä lumoissa' metsässä kaikkien luonnon hajujen keskellä.

© Seidi Linnavuori © Mikko Makkonen
 
© Irlanninvesispanielit ry