Rotuesittely   Yhdistys   Jalostus   Kasvattajat   Tulokset   Erikoisnäyttely   Linkit   Etusivu   in English  
» Rotumääritelmä » Historia » IVS Suomessa » Terveys » Luonne » Harrastukset » Turkinhoito » Rotumääritelmän tulkintaa » Sanottua
 
 

Rotumääritelmän tulkintaa

Heidi Åhman
julkaistu aiemmin Spanieli 4/96


© Sari Seljänperä

YLEISVAIKUTELMA: Reipas, ryhdikäs, voimakasrakenteinen, mutta ei jalkava koira, jossa yhdistyy sitkeys ja suuri älykkyys.
Mitä se on?
Reipas, mitä tulee roskakasoissa pyörimiseen, aamuisin uninen ja laiska. "Suuri älykkyys", kaikki on niin kovin suhteellista. Einstein oli kyllä älykkäämpi. Mutta kepposten keksimiseen älyä tuntuu riittävän loputtomiin.

LUONNE: Rohkea ja vauhdikkaan innokas.
Mitä se on?
Rohkea kylläkin, mutta saattaahan nyt kuka tahansa pelätä vanhaa fillarinromua tms. yllättävää.

© Seidi Linnavuori © Katri Hakanen

PÄÄ: Suurehko. Kallo korkean holvimainen, pitkä ja melko leveä. Otsapenger vähäinen. Kuono pitkä, voimakas, melko neliömäinen ja sileäkarvainen. Kallon peittää pitkien kiharoiden muodostama päälaen tupsu, johon liittyy selvä kiila silmien välissä, t.s. päälaen karvapeite ei saa olla peruukkimainen.
Mitä se on?
Koirasi kuono on vahva. Se kykenee esim. kantamaan omaa päätään suurempia kiviä, joita se on sukeltanut veden pohjasta. Kuono on pitkä, se ulottuu mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin, sekä sallittuihin että kiellettyihin. Ja siihen mahtuu pitkä kieli, jolla jaellaan piiitkiä pusuja. Päälaen tupsu on junnuilla kuin Michael Jacksonin staili 70-luvulla ja vanhemmilla kuin Ruud Gullitilla.

SILMÄT: Verrattain pienet, tumman meripihkan- tai pähkinänruskeat, ilme älykäs.
Mitä se on?
Onko joku nähnyt vesispanielin silmiä? Tukkahan sillä on edessä, ja ilmeestä näkyy yleensä suupielestä roikkuva kieli.

KORVAT: Erittäin pitkät, liuskamaiset, matalalle kiinnittyneet, poskenmyötäiset, pitkien kiharoiden peittämät.
Mitä se on?
...pitkien kiharoiden.." ja roskien, mudan yms. Pitkät kiharat saattavat vaikeuttaa kuulemista.

KAULA: Melko pitkä, vahva ja kaareutuva (pää selvästi selkälinjan yläpuolella), leveästi lapoihin kiinnittynyt. Karva niskassa ja kaulan sivuilla tiheää ja kähärää kuten rungossakin. Sileä karva kurkun alla muodostaa V-muotoisen alueen alaleuan takaosasta rintalastan kärkeen.
Mitä se on?
Yksi hauskimmista piirteistä vesispanielissa: kuonon ja kaulan sileäkarvaisen alueen väliin jää parta, joka on samanlainen kuin lyhytpartaisilla joulutontuilla.

ETURAAJAT: Voimakasluustoiset, suorat ja hyvin kulmautuneet. Lavat voimakkaat ja viistot .
Mitä se on?
Voimakkailla tassuilla on hyvä mäiskiä emäntää/ isäntää silloin, kun toimintatarmoa on jäänyt purkamatta tai on muuta tärkeätä asiaa.


© Saana Lehtinen

RUNKO: Suurehko. Selkä lyhyt, leveä ja vahva. Rintakehä pitkä, lanne syvä ja leveä. Runko kokonaisuudessaan tynnyrimäinen, mikä johtuu kylkiluiden kaarevuudesta. Rinta syvä, ja ympärysmitaltaan suuri, mutta ei liian leveä tai pyöreä eturaajojen välistä.
Mitä se on?
Yksi tärkeimmistä piirteistä: tynnyrimäinen runko aiheuttaa kanssaihmisissä kateellisia huomautuksia: "koirasi on tainnut olla puuroaikaan kotona" tai "sillä on varmaan hyvä ruokahalu" tai "mitä sinä syötät sille". Leveällä ja vahvalla selällä on hyvä vetää pulkkaa ja vaikka kantaa reppua.

KÄPÄLÄT: Suuret pyöreähköt, varpaat hieman harittavat. Runsaskarvaiset myös varpaiden välistä, mutta eivät liian hapsuiset.
Mitä se on?
Lue: kuin lumikengät karvapäällyksellä. Kantavat koiraa suossa ja hangessa.

HÄNTÄ: Lyhyt ja sileäkarvainen, tyvestään paksu (7-10 cm:n matkalta pienten kiharoiden peittämä), kärkeä kohti oheneva. Ei ulotu kintereeseen asti. Koira kantaa sitä suorana lähes selkäviivan tasalla.
Mitä se on?
Rotanhäntä, piiskahäntä, antenni. Huomiota herättävä yksityiskohta.

LIIKKEET: Hyvin omanlaisensa, rodun tyypilliset liikkeet poikkeavat muiden spanieleiden liikkeistä.
Mitä se on?
Mikään muu ei liiku kuin juopunut merimies.

KARVAPEITE: Tiheä, kähärä, luonnostaan öljyinen. Ei villava. Eturaajoissa hapsuiset kiharat tai kiehkurat käpäliin asti; kiharainen hapsutus runsas kaikilla sivuilla, joskin etuosissa lyhyempi ja karkeammalta vaikuttava. Kinnervarsien etuosat sileäkarvaiset, mutta takaa hapsuiset käpäliin asti.
Mitä se on?
Sitä kysyy myös nartun omistaja juoksun jälkeen. Se on sitä, että villakoiraihmiset katsovat sinua halveksivasti ja moittivasti mielessään laiskaksi. Koirasi on kauniiden rastakiharoiden peitossa.

© Petra Jeminen © Annika Tapaila

VÄRI: Syvä tumma maksanväri, jossa rodulle ominainen purppurainen vivahde. Valkoiset karvat rinnassa eivät toivottuja.
Mitä se on?
Koiran värin intensiivisyys saa haukkomaan henkeä. Ja kesällä sen turkkiin ilmestyy kultaisia juovia.

KOKO: Säkäkorkeus uroksilla n. 53-59 cm, nartuilla 51-56 cm.
Mitä se on?
Se on koiran koko. Ei pieni eikä suuri.

VIRHEET: Vaalea turkki tai silmät. Hapsut kinnervarren etuosassa, puutteelliset hapsut eturaajoissa. Lieviä virheitä: valkoinen väri rinnassa, hajavarpaiset käpälät. Paha virhe: villava turkki. Hylkääviä virheitä: pitkät karvat hännässä ja kuonossa sekä valkoinen väri käpälissä.
Mitä se on?
Niin, kunpa tietäisi. Vesispanielihan on täydellinen.

© Saana Lehtinen © Sanna Porola
 
© Irlanninvesispanielit ry